Pagina's

Dienstosaurussen

U kent ze vast wel, de collega's met meer dan 25 dienstjaren die onopvallend en ongemotiveerd rondlopen. Reorganisatie na reorganisatie overleven ze omdat ze te duur zijn om te ontslaan. Goed voor de sfeer is het niet en ze lopen vaak meer in de weg dan dat er een nuttige bijdrage wordt geleverd. Wat te doen met deze "dienstosaurussen"?

Iedereen die in een dergelijke situatie is terecht gekomen heeft ergens tijdens zijn of haar carrière op het punt gestaan het bedrijf te verlaten omdat "de rek er uit was". Het einde van de persoonlijke groei was in zicht of bereikt. Door op dat moment voor zekerheid te kiezen en niet voor het volgen van de eigen passie/ ontwikkeling worden de dienstosaurussen geboren.
Ik ben van mening dat bedrijven (én werknemers) alles in het werk moeten stellen om dit te voorkomen. In het belang van zowel de onderneming als de persoon zelf. Hoe? Door in het HR-proces momenten in te bouwen om naar potentiële dienstosaurussen te zoeken. Ieder jaar moet ieder personeelslid worden onderzocht op "metaalmoeheid". Een nobele taak voor de afdeling personeelszaken. Door vervolgens vroegtijdig het gesprek aan te gaan, het dienstosaurus toekomstbeeld te schetsen en gezamenlijk naar een oplossing te zoeken kan veel ellende worden voorkomen...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten