Pagina's

Management selectie: niet polderen!

Het selecteren van de juiste managers is niet eenvoudig. Er worden - terecht - zware eisen gesteld aan de kennis en ervaring van deze leidinggevenden.

Na een goed gesprek met een kandidaat die op papier én in het gesprek heeft aangetoond over de juiste "skills" te beschikken blijft er toch vaak een onbestemd gevoel hangen over de geschiktheid van de betreffende persoon. Maar waar zit 'm dat nou in?
Inderdaad kan een kandidaat de "perfect match" zijn op basis van zijn of haar kennis en ervaring, maar toch niet de juiste persoon zijn voor de job. Dit extra criterium gaat over iemands uitstraling; is iemand een leider of niet en is er een "fit" met de cultuur binnen de organisatie.
Wat in de praktijk een erg handig hulpmiddel blijkt bij de selectie van managers is een model waarin de vier meest relevante kennisgebieden zijn opgenomen (verschillend in te vullen voor verschillende soorten management functies) én ruimte is voor het ontastbare criterium waaraan een manager moet voldoen, de "X-faktor". De introductie van dit extra criterium (wat op geen enkel sollicitatieformulier is terug te vinden) voorkomt dat er managers worden aangenomen die welliswaar aan alle harde eisen voldoen maar desondanks niet in de organisatie passen...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten