Pagina's

Maken de mensen het verschil, of (nog) niet?




Een onderneming is zo succesvol als de mensen die er werken. Dit geldt voor alle geledingen van een bedrijf. Deze "waarheid als een koe" is bij iedereen genoegzaam bekend en toch zijn er maar heel weinig organisaties die hier bij hun personeelsbeleid consequent op sturen. Het gevolg: een middelmatige organisatie.

Het structureel verbeteren van de kwaliteit van de mensen begint aan de top. Als daar een zwakke leider zit die zwakke managers om zich heen verzamelt beginnen de problemen. Immers, deze managers verzamelen ook niet de beste mensen om zich heen etcetera. In een grote organisatie met meerdere hierarchische lagen vindt een dergelijke afkalving van kwaliteit langzaam maar zeker plaats waardoor de effecten niet of nauwelijks zichtbaar zijn. Tot op een bepaald moment de resultaten van de onderneming achterblijven op die van de concurrent en iedereen zich afvraagt wat de reden hiervoor is.
Om te achterhalen waarom de resultaten achter blijven wordt er gekeken naar het klantenbestand, de kosten, de processen en procedures en dergelijke om het tij te keren. Deze maatregelen hebben echter maar een beperkt en tijdelijk effect omdat het structurele probleem dus ergens anders zit...

Andersom is ook waar. Als een onderneming een sterke leider heeft die bereid is om mensen om zich heen te verzamelen die (al dan niet op deelgebieden) beter zijn dan de leider zelf, nemen het resultaat en de sfeer binnen het bedrijf "vanzelf" toe.

Uiteraard zijn er véél meer variabelen die het succes van een onderneming bepalen, maar de basis wordt gevormd door de (kwaliteit van) de mensen en de manier waarop zij in staat zijn effectief samen te werken.

Hoewel dit een algemeen aanvaard managementprincipe is (uit de categorie "open deur") zijn maar heel weinig bedrijven in staat om het principe van het selecteren en behouden van de beste mensen consequent toe te passen. Kijk maar eens rond in je eigen organisatie en vraag je af of het bedrijf waar je werkt tot de top in de branche behoort... En dus wordt het effect van de juiste mensen binnen het bedrijf massaal onderschat met middelmatigheid (of erger) tot gevolg!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten