Pagina's

Verander je leven met Priority-Today

Wie wil er niet zijn of haar idealen, dromen of zakelijke ambities werkelijkheid maken? Maar hoeveel mensen brengen dit in de praktijk? Bijna niemand. We dompelen ons massaal onder in de dagelijkse sleur en leven het leven zoals het zich aandient. De dagen vliegen voorbij. ‘Wat gaat de tijd toch snel’. Dag na dag, maand na maand, jaar na jaar… Iedere dag vragen we ons af wat we eigenlijk hebben gedaan. We werken hard, maar doen we de goede dingen? Houden we in alle drukte zicht op wat voor ons werkelijk van belang is? Helaas blijven voor de meeste mensen dromen slechts dromen en maar weinig mensen hebben de carrière die ze ambiëren. De vraag die we ons moeten stellen is: wat moet er veranderen om de dingen te doen waar je nooit aan toe komt, maar die je eigenlijk zou willen doen.

Het slechte nieuws is, er is geen simpele oplossing. Want dan hadden niet zoveel mensen hetzelfde probleem. De enige manier om de dagelijkse routine te doorbreken is om voor jezelf een duidelijk doel te stellen iedere dag een stap richting dit doel te zetten. Dat lijkt eenvoudig maar is het niet. Dit vraagt om een structureel andere mindset en aanpak, los van de onmisbare dagelijkse takenlijsten.

De 3 principes
  1. Schrijf ’s ochtends als eerste je doel op een Pr!or!ty-Today post-it, met de activiteit die je die dag gaat uitvoeren om je doel te realiseren.
  2. Start de dag met het werken aan deze ene Priority-Today activiteit. Start onder geen beding je email, voordat je de Priority-Today activiteit hebt uitgevoerd. Begin je de dag niet met het werken aan je Priority-Today activiteit, dan komt het er niet meer van.
  3. Hou je dagelijkse todo lijst en je Priority-Today activiteit nadrukkelijk gescheiden. Het zijn twee verschillende grootheden.
Voorbeelden
  • Doel: een nieuwe baan zoeken
    • Actie dag 1: CV bijwerken
    • Actie dag 2: Headhunters selecteren
    • Actie dag 3: Begeleidende brief maken
    • Actie dag 4: Headhunters benaderen
  • Doel: het starten van een eigen onderneming.
    • Actie dag 1 - ..: Marktonderzoek (laten) doen (opsplitsen in acties die in een dag uitgevoerd kunnen worden)
    • Actie dag x: Businessplan schrijven
    • Actie dag y: Investeerders benaderen
    • ...
  • Doel: een wereldreis maken.
  • Doel: je racelicentie halen.
  • ...
De dagelijkse acties mogen niet teveel tijd kosten, niet te ingewikkeld zijn en niet ten koste gaan van de todo lijsten (want die dingen moeten ook gebeuren). Stel jezelf bovendien bij iedere actie de vraag "Als ik vandaag alleen deze actie afrond, ben ik dan tevreden?".

Zakelijke toepassingen

Naast deze voorbeelden kan de Pr!or!ty-Today aanpak uitstekend worden toegepast in een zakelijke context. Bijvoorbeeld:
  • Managers delen aan het begin van het jaar Pr!or!ty-Today post-its uit om iedereen te motiveren om dagelijks een actie uit te voeren die een bijdrage levert aan de bedrijfs- of afdelingsdoelstellingen. Door expliciet gezamenlijk aan een doel te werken neemt de motivatie toe. Er worden maandelijks Pr!or!ty-Today meetings gehouden om te kijken of de gezamenlijke doelen worden bereikt.
  • Bij het jaarlijkse doelstellingen gesprek worden de Pr!or!ty-Today post-its aan medewerkers uitgedeeld als praktisch hulpmiddel om daadwerkelijk aan de persoonlijke doelstellingen te werken.
  • Professionele coaches gebruiken de principes van Pr!or!ty-Today en de post-its om mensen aan hun doelstellingen te laten werken.

Dus...

Alles is mogelijk, maar het gaat uiteindelijk om de wil om jezelf te veranderen. Als je het leven wilt leven zoals jij dat wilt, bedenk dan een duidelijk doel en dwing jezelf om iedere dag een actie af te ronden die je een stap dichter bij dat doel brengt. Gebruik de Pr!or!ty-Today post-its om te zorgen dat het niet bij goede voornemens blijft. Op deze manier kom je los van de dagelijkse routine en ga je bezig met de dingen die je een stap verder brengen in het leven. Maak gebruik van je talenten en doe de dingen die je leuk vindt. Je hebt meer energie en je leven zal nooit meer hetzelfde zijn... Maak het verschil met Priority-Today!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten