Pagina's

6 lessen van topcoaches voor topmanagers

Het staat iedereen vast nog duidelijk voor de geest, de tweede plaats op het wereldkampioenschap voetbal afgelopen zomer. Met een duidelijk en gedeeld doel voor ogen (wereldkampioen worden) trok het Nederlands elftal ten strijde.

De "basis elf" stond vast wat voor veel duidelijkheid en rust bij de spelers zorgde. De opstelling was er - met twee verdedigende middenvelders - op gericht om de traditioneel zwakke plek van het Nederlandse voetbal - de verdediging - te versterken en zodoende zo min mogelijk doelpunten tegen te krijgen. Met een briljante en op de aanval gerichte spelverdeler kon daarnaast effectief worden aangevallen. Door tegenstanders uitgebreid te analyseren kon met de sterke punten rekening worden gehouden en van de zwakke punten worden geprofiteerd. Kortom: er werd een eenvoudige maar effectieve strategie gevolgd die zeer succesvol bleek.
De 6 voetballessen die we hieruit kunnen leren zijn:
  1. Er moet binnen de onderneming een rotsvast geloof zijn in het doel van de organisatie (in de vorm van de missie en visie). Met het geloof in de missie en visie is vaak wat ontbreekt. Bij de meeste grote bedrijven weten medewerkers niet eens wat de missie en visie is, laat staan dat ze er als één man achter gaan staan. Er moet iets zijn waarvan de medewerkers het de moeite waard vinden om voor te strijden.
  2. Bepaal je strategie op basis van je eigen kwaliteiten. Stem alleen de implementatie waar nodig af op de concurrent.
  3. Zorg voor een hoge kwaliteit managers en geef ze het volledige vertrouwen (empowerment). Dit zorgt voor rust. Door een managementteam langere tijd bij elkaar te houden raken ze op elkaar ingespeeld en kan de organisatie als geheel naar een hoger niveau worden gebracht.
  4. Versterk de traditioneel zwakke punten van de organisatie zonder dat de sterke punten er onder leiden. Maar benut in de eerste plaats je kwaliteiten.
  5. Analyseer je concurrenten en bepaal met welke strategie je ze kunt verslaan. Maak gebruik van hun zwakke punten en neutraliseer de sterke punten.

    Een ander belangrijk principe uit de voetbalwereld waar met name de toptrainers in het clubvoetbal op hameren is de jeugdopleiding en een goede scouting. De "organisatie" moet op orde zijn. Daarmee wordt de toekomst van de club veiliggesteld. Trek je dit door naar het bedrijfsleven dan komen we bij les 6:
  6. Ondernemingen moeten zorgen voor een aansprekend opleidingstraject voor schoolverlaters en moeten beschikken over een ijzersterk recruitment team.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten